Jabłka w karmelu
Przepis przysłała: Teresa Bieniek
- Potrzebne składniki (jadalne)
- 3 jabłka (najlepiej twarde, niezbyt kwaśne)
- 6 łyżek mąki
- białko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka jasnego piwa
- czubata łyżka masła
- olej do głębokiego smażenia
- I co ztym dalej zrobić:
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i
lekko oprószyć mąką.
- W misce ubić białko, wymieszać z obiema mąkami
i piwem.
- Na patelni rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w
cieście, wkładać do gorącego tłuszczu.
- Smażyć równomiernie ze
wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osaczyć z nadmiaru
tłuszczu.
- W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem.
- Nie
mieszać, jedynie co pewien czas potrząsać rondelkiem.
- Gdy z cukru
zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast
każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał.
-
Jabłka można też usmażyć we frytkownicy
Powrót na początek